استادیار حقوق جزا و جرمشناسی، پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی «سمت»، تهران، ایران. (نویسنده مسئول): khaghani@samt.ac.ir
چکیده
جبران خسارت از بازداشتشدگان و حبسشدگانِ بیگناه، تأسیس حقوقیِ نسبتاً نوپدیدی است. جبران خسارت زیاندیده از سوی دولت در پی اشتباهات قضایی، تحولی در تکریم حقوق بشر در فرایند کیفری است، که متأثر از تحولات دانش کیفرشناختی و جرمشناسی انتقادی و علوم مرتبط است. در مواد ۲۵۵ تا 258 و 518 ق.آ.د.ک مصوب 1392 و مواد 163 و 13 قانون مجازات اسلامی 1392 بستر قانونی جبران خسارات وارده بر محکومعلیه بیگناه فراهم شد. مصادیق تعیینشده در قانون جنبه حصری دارند و نمیتوان با توسعه موضوع و قیاس به موارد مشابه، دامنه جبران خسارات این قبیل افراد را توسعه داد؛ هرچند ذینفع و متضرر حق مطالبه خسارات وارده را از باب استناد به اصول و قواعد دیگر از قبیل لاضرر و نفی حرج خواهد داشت. لذا، اصول حقوق بشر و قواعد فقهی، اهم مبانی خسارتزدایی از متهمان و محکومان بیگناه است. این مقاله، پس از نقد مواد قانونی مربوط به جبران خسارات بازداشت ناورا از منظر سیاست جنایی تقنینی ایران در پرتو مبانی فقهی و اسناد بینالمللی، توضیح میدهد که کمیسیونهای ملی و استانی جبران خسارت قضایی، به رغم همسویی با اندیشه ضمان حاکم اسلامی و عدالت ترمیمی، به دلیل تداوم غلبه سزاگرایی بر خردهگفتمانِ قضایی - با وجود گفتمان اصلی بازپرورانه و ترمیمی- و به جهت عیوب قانونی و ساختاری نتوانستهاند آموزهی جبران خسارات بازداشت ناروا را به دستاورد عینی قوه قضائیه مبدّل سازند. در پایان، پیشنهاد شده اطلاق و ابهام بند «پ» ماده 256 ق.آ.د.ک مقیّد گردد تا گریزگاه عدم جبران خسارات قرار نگیرد.
خاقانی اصفهانی, مهدی. (1402). نقد رژیم جبران خسارات «حبس و بازداشت ناروا» در سیاست جنایی تقنینی ایران. فصلنامه مطالعات میان رشته ای فقه, 3(شماره 3(پیاپی11)), 19-39.
MLA
مهدی خاقانی اصفهانی. "نقد رژیم جبران خسارات «حبس و بازداشت ناروا» در سیاست جنایی تقنینی ایران". فصلنامه مطالعات میان رشته ای فقه, 3, شماره 3(پیاپی11), 1402, 19-39.
HARVARD
خاقانی اصفهانی, مهدی. (1402). 'نقد رژیم جبران خسارات «حبس و بازداشت ناروا» در سیاست جنایی تقنینی ایران', فصلنامه مطالعات میان رشته ای فقه, 3(شماره 3(پیاپی11)), pp. 19-39.
VANCOUVER
خاقانی اصفهانی, مهدی. نقد رژیم جبران خسارات «حبس و بازداشت ناروا» در سیاست جنایی تقنینی ایران. فصلنامه مطالعات میان رشته ای فقه, 1402; 3(شماره 3(پیاپی11)): 19-39.